اگر پدر و مادر باشید، حتماً دست روی پیشانی فرزند مریض خود قرار داده و احساس گرما کردهاید. در این حالت ممکن است دماسنج حدس شما را تایید کرده و تب نوزاد یا کودک شما را نشان دهد. در این حالت ممکن است به دنبال راههای درمان تب کودکان باشید یا اینکه بخواهید اقدامات لازم برای پایین آوردن تب کودک یا نوزاد خود را بدانید.
در این مطلب از دکتر نیم علاوه بر راههای درمان تب نوزاد و کودک خود، بایدها و نبایدهای درمان تب کودکان، علت تب کودکان و علائم تب در کودکان را هم خواهید آموخت. فقط توجه داشته باشید که این مطلب فقط جنبه آموزشی داشته و نباید جایگزین مراجعه به پزشک شود.
علت تب در کودکان
از آنجایی که تب در کودکان و نوزادان به طور متداول اتفاق میافتد، دانستن علت تب در نوزادان و کودکان میتواند بسیاری از نگرانیهای پدرها و مادرها را رفع کند. از مهمترین علل تب در کودکان میتوان عفونتهای باکتریایی، عفونتهای ویروسی، عوارض جانبی داروها، استفاده از مواد مخدر غیرقانونی و بیماریهای مربوط به گرما و آلرژی را نام برد.
دیگر دلایل تب کودکان میتواند شامل واکنش بدن به ایمنسازی یا واکسن، عفونت گوش، عفونتهای دستگاه ادراری و برخی بیماریهای التهابی خاص، تغییر ناگهانی در آبوهوا و عدم بهداشت باشد.
آیا خوابیدن کودکی که تب دارد خطرناک است؟
استفاده از داروهای تب بر کودکان (با نسخه پزشک) نه تنها برای رفع تب بلکه برای آرام ساختن کودکی که بیتابی زیادی میکند، موثر است. البته نباید کودکی که تب دارد و به خواب رفته است، برای دادن داروی تب بر بیدار کرد؛ چرا که خواب یکی از ابزارهای پایین آوردن تب کودکان و بهبود وضعیت سیستم ایمنی آنهاست.
علائم تب در کودکان
تب به خودی خود یک علامت و نشانه بوده و ناشی از تلاش بدن برای مبارزه با عفونت است. در صورتی که دمای بدن نوزاد یا کودک شما از حد طبیعی خود بالاتر رود، تب رخ داده است. به طور کلی مهمترین علائم تب که میتوانند همراه با آن نیز ایجاد شوند عبارتند از: خلط، سردرد، عرق کردن، احساس گرسنگی، از دست دادن اشتها، کمآبی و ضعف یا کمبود انرژی. همچنین ممکن است کودکان کوچکتر، تحریکپذیرتر باشند و اغلب مواقع گریه کنند.
درجه تب در کودکان چند است؟
محدوده 37.2 تا 37.4 درجه سانتی گراد «تب خفیف» و بالاتر از آن «تب» نامگذاری شده است؛ همچنین اگر دمای بدن کودک یا نوزاد شما بالاتر از 40 درجه سانتیگراد رود، خطرات بسیاری فرزند شما را تهدید خواهند کرد که به این حالت «تب شدید» میگویند.
درمان تب کودکان
تب، دفاعی در برابر عفونت است؛ در واقع بدن شما به صورت خودکار، دمای خود را برای مبارزه با عفونت بالا میبرد. تب در اغلب موارد بیخطر است و پس از حداکثر ۳ روز از بین میرود اما اگر درمان نشود ممکن است خطراتی به همراه داشته باشد.
استامینوفن میتواند به پایین آوردن تب کودک کمک کند. اگر فرزند شما بیشتر از 2 سال سن دارد، میتوانید با استفاده از برچسب ذکر شده بر روی دارو، دوز مناسب از استامینوفن را به او بدهید. گزینه دیگر برای درمان تب کودکان، استفاده از ایبوپروفن است که مانند استامینوفن باید براساس دوز مصرفی روی برچسب، مصرف گردد. البته توصیه ما قبل از مصرف، مشورت با متخصص اطفال است.
برای درمان تب کودکان یا حداقل پایین آوردن تب نوزاد یا کودک، کارهای زیادی میتوان انجام داد اما این کارها بعضاً میتوانند مضر باشند. کمپرس سرد بر روی سر و پایین آوردن دمای اتاق تا حالت معتدل (نه خیلی سرد نه خیلی گرم) میتواند کمک شایانی به درمان تب کودکان کند. همچنین بهتر است لباس سبک بر تن کودک کنید و از یک پتوی نازکتر استفاده کنید. توجه داشته باشید که مصرف مایعات کودک باید به میزان کافی باشد.
در ادامه به ذکر روشهایی برای درمان خانگی تب کودکان پرداختهایم.
کمپرس سرد
کمپرس سرد یکی از بهترین و آسانترین راهها برای کاهش دمای بدن کودک است. اولین کاری که بعد از مواجهه با تب کودکان باید انجام دهید این است که دستمالی مرطوب را بر روی پیشانی او قرار دهید. این کار میتواند به پایین آوردن دمای بدن کودک کمک زیادی کند.
نکته: از آب بسیار سرد استفاده نکنید، زیرا ممکن است باعث افزایش دمای داخل بدن کودک شود.
- مقداری آب سرد را درون یککاسه بریزید. در صورت تمایل میتوانید چند قاشق غذاخوری سرکه به آن اضافه کنید؛ اسید سرکه سبب خارج شدن گرما از پوست میشود.
- یک دستمال تمیز را درون آب قرار دهید و آب اضافی آن را بگیرید.
- سپس این دستمال مرطوب را بر روی پیشانی کودک خود قرار دهید.
- هنگامیکه پارچه گرم میشود آن را بردارید و دوباره تکرار کنید.
- برای پایین آوردن تب کودکان این کار را تا جایی که تب او کاهش بیابد ادامه دهید.